Danmarks Grundforskningsfond har droppet alle sine investeringer i selskaber inden for kul og olie. Grundforskningsfonden har samtidig afhændet alle investeringer i våbenselskaber.
Det viser en aktindsigt i fondens investeringsportefølje, som Økonomisk Ugebrev har fået, efter at Fundats tidligere på året kunne fortælle, at den store statsfinansierede forskningsfond havde aktier for flere millioner kroner i en lang række selskaber inden for kul, olie og gas. Herunder nogle af de selskaber, der udleder allermest CO2 på verdensplan.
Foruden afdækningen af Grundforskningsfondens fossile investeringer har mediet Danwatch, som Fundats har samarbejdet om afdækningen med, dokumenteret, at fonden også investerede i våbenleverandører til Israel, som er indklaget for krigsforbrydelser ved den Internationale Domstol.
Sagen fik uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) til at forlange en redegørelse fra Grundforskningsfonden, og fondens investeringer blev mødt med kritik fra eksperter og politikere.
"Når der er selskaber på listen, der udvider deres aktiviteter inden for fossile brændsler, behøver man jo ikke at være ekspert for at sige, at det selvfølgelig ikke er i tråd med Parisaftalen. Det er jo stik imod ånden i aftalen," lød det fra professor i klimafysik Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, som i mange år har været medlem af FN’s klimapanel.
Følger nyt klimaindeks
Langt størstedelen af de fossile selskaber, som Grundforskningsfonden var med til at finansiere, er sortlistet af danske pensionsselskaber. Således kunne 37 af de 40 fossile selskaber i fondens investeringsportefølje findes på danske pensionsselskabers eksklusionslister.
Grundforskningsfonden fastholdt i foråret, at investeringerne var i tråd med Parisaftalen, men ville genoverveje nogle af investeringerne.
Vicedirektør Steen Marcus fortæller til Økonomisk Ugebrev, at Grundforskningsfonden nu har besluttet at anvende MSCI’s klimabenchmark på hele aktieporteføljen, og for de udviklede lande anvender fonden nu det såkaldte MSCI World Climate Paris Aligned Index. Og her indgår hverken aktier i våbenselskaber, olie- og kulselskaber eller i gamblingselskaber.
Grundforskningsfonden vil også udelukke de fossile selskaber, der arbejder på at omlægge deres forretning til grønnere energiformer, fortæller Steen Marcus og peger på, at Grundforskningsfonden tidligere har fulgt indstillingen fra kapitalforvalteren Nykredit Bank.
”Porteføljeforvalterens argument er, at de løbende følger udviklingen i disse selskaber for at følge op på, at omstillingen reelt sker. Dette er ikke forkert, men fonden er i øjeblikket i dialog med porteføljeforvalteren om at udelukke disse selskaber,” skriver Danmarks Grundforskningsfond til Økonomisk Ugebrev.